AVOCAT DIVORT, PARTAJE,INCREDINTARE MINOR - Cabinet de avocat "Toma Ionescu"- Dambovita - Targoviste
Avocat Dambovita -Targoviste - Racari- Moreni - Pucioasa - Gaesti
 
 

 

 
 

Prima Pagina      Comun acord
Printeaza aceasta paginaAdauga la Favorite
                                                                                 
                                                                                  
                                                                DIVORT PRIN ACORDUL PARTILOR 
                                                                        -    Consimtamantul mutual -
 
 

Pentru cea  mai simplă modalitate de divort, întemeiată pe prevederile art. 38 CF(Codul Familiei),  trebuiesc indeplinite  cumulativ trei  conditii:

                   1.   “până la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la încheierea căsătoriei” – art. 38 lit a) din CF;

                   2.  “nu există copii minori rezultaţi din căsătorie“ – art. 38 lit b) din CF.
                   3.     consimtamantul valabil exprimat al sotilor, materializat prin semnarea cererii de divort. 
 
                    Este cea mai simpla si eleganta forma de despartenie dintre doua persoane, avand si avantajul solutionarii intr-o perioada foarte scurta, dar si cel al nemotivarii hotararii, ceea ce presupune ca nu se stabileste cui ii revine vina/esecul casatoriei.
 
                   1. Termenul de un an nu este considerat nici de prescriptie nici de decadere, el se va calcula pe zile intregi. Ziua de incheiere a casatoriei nu intra in calcul, dar ziua de implinire intra in calcul, insa termenul se socoteste implinit dupa trecerea acelei zile. La calculul termenului nu se tine seama de ziua complimentata a anilor bisecti. Zilele de sarbatori legale intra in calcul.
                  Desigur ca atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, chiar daca sotii nu sunt casatoriti de cel putin un an, se poate opta pentru divortul la cererea unuia dintre soti, acesta trebuind sa demonstreze temeinicia motivelor ce au vatamat grav relatiile dintre ei.
 
               2. Cerinta neexistentei copiilor minori,  trebuie inteleasa in sensul ca nu trebuie sa existe copii minori rezultati din casatoria sotilor care cer divortul, nu conteza daca unul dintre soti sau amandoi au copii minori rezultati dintr-o alta casatorie anterioara, sau daca unul dintre soti a adoptat un copil minor. In schimb daca ambii soti au adoptat un copil minor sau daca unul dintre ei a adoptat copilul minor al celuilalt sot, acestia nu vor putea cere divortul prin consimtamant, cat timp respectivul copil este minor.
 
               Conditia este indeplinita si in cazul ficei minore a sotior, casatorita inainte de implinirea majoratului - ea dobandind capacitate deplina de exercitiu prin efectul casatoriei - art. 8 ailn. 3 din  Decretul nr.  51/1954.
 
                3. Desi nu este prevazuta in mod explicit printre cerintele divortului prin consimtamant mutual, existenta si caracterul liber neviciat al consimtamantului sotilor, in sensul desfacerii casatoriei este subanteleasa; de fapt, existenta acordului acestora este premisa declansarii si conditia finalizarii procedurii judiciare.
 
              In cazul divortului prin acord, presedintele instantei dupa ce primeste cererea de divort , verifica existenta conimntamantului liber al sotiilor si fixeaza un termen de doua luni in sedinta publica(acest terme nu se fixeaza in toate cazurile). Daca la implinirea acestui termen sotii staruie cu privire la desfacerea casatoriei, instanta va trece la judecarea cererii fara a administra probe privind motivele de divort, si fara a pronunta divortul din vina vreunuia dintre soti.
              Impacarea partilor stinge actiunea de divort. Hotarare cu privire la divort este definitiva si irevocabila, neputand fi atacata prin apel sau recurs.
 
 
 
                       TERMEN DE SOLUTIONARE 
 
                      - 1 - 2 LUNI de la data inregistrarii actiunii de divort la Judecatoria competenta.   
 
 
 
  Arie de acoperire: Judecătoria Târgoviste, Judecătoria Pucioasa, Judecătoria Răcari,Judecătoria  Moreni,Judecătoria  Găesti, Judecătoria Ploieşti, Judecătoria Câmpina, Judecătoria Sinaia, Judecătoria Valeni de Munte, Judecătoria Mizil, Judecătoria  Câmpulung, Judecătoria Piteşti, Judecătoria Topoloveni, Judecătoria Buftea, Judecătoria Cornetu, Tribunalul Dambovita, Curtea de Apel Ploiesti